E.09.05 / ART / E.09 Es Baluard Museu
Els refugis antiaeris de Palma: passat i present. *** Activitat nova ***
-
Breu descripció de l'activitat
L'activitat proposada consisteix en una conferència inicial al voltant del tema dels refugis antiaeris de Palma i en una visita guiada posterior al refugi existent a l'interior d'Es Baluard Museu. En aquesta visita els assistents podran observar l'aspecte i l'estat de conservació actual del refugi, i fer-se una idea de les sensacions viscudes al seu interior per part de les persones que s'hi hagueren de protegir de les bombes durant la Guerra Civil. L'activitat donarà a conèixer un aspecte poc conegut de la Guerra Civil a Mallorca: els bombardeigs de l'aviació republicana sobre l'illa i la construcció de refugis antiaeris per a protegir-ne la població civil.
A més de donar a conèixer els fets, l'activitat es proposa també facilitar el descobriment d'un patrimoni subterrani fins ara oblidat, i que hauria de formar part de la memòria de la nostra ciutat.
L'activitat serà conduïda per Bartomeu Fiol, enginyer de telecomunicació i professor d’electricitat que, paral•lelament a la seva activitat professional, ha investigat durant més de 25 anys els refugis antiaeris de Palma. L’any 2019 va publicar el llibre Els refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939) i més recentment, el 2023, l'Atles dels Refugis Antiaeris de Palma.
-
Contacte
Per a qualsevol consulta i estat de les reserves contactau amb: Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, àrea d'educació, al tel. 971 908 209 demanant per n'Eva Cifre, eva.cifre@esbaluard.org i Maria Verdejo maria.verdejo@esbaluard.org. Si voleu més informació del Museu, pitjau al següent link: www.esbaluard.org
-
Nivells educatius als quals s'adreça
L'activitat va adreçada a 3r i 4t d'ESO i batxillerat
-
Horari i lloc d'encontre
Ens trobarem al pati interior d'Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Plma a la plaça Porta de Santa Catalina, 10. 07002 Palma.
L'activitat es realitzarà els dies assenyalats entre les 10 i les 12,30 hores.
- 29 i 30 d'octubre
- 12, 13, 26 i 27 de novembre
- 11 i 17 de desembre
-
Aportació de l'Ajuntament
L'activitat està conduida per Bartomeu Fiol, enginyer de telecomunicació i professor d’electricitat. Paral•lelament a la seva activitat professional, ha investigat durant més de 25 anys els refugis antiaeris de Palma. L’any 2019 va publicar el llibre Els refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939) i el 2023 L'Atles dels Refugis Antiaeris de Palma.
-
Observacions / Condicions
L'activitat consta de dues parts: una conferència i una visita al refugi. A cada sessió hi poden assistir entre 50 i 100 alumnes. La conferència s'imparteix per a tot el grup plegat i té una durada aproximada d'una hora. Posteriorment es faran torns per poder visitar el refugi en petits grups de màxim 25 persones cada grup.
És important la puntualitat així com respectar la temporalització de l'activitat.